Descoperă beneficiile fructelor și legumelor în funcție de culoarea lor

Fructele și legumele sunt foarte bogate în substanțe nutritive care participă la buna funcționare a organismului și care îl ajută să fie cel mai sănătos. Au cele mai variate și mai vii culori care indică bogăția lor în anumite molecule antioxidante.

Care sunt deci beneficiile fructelor și legumelor în funcție de culoarea lor?

Roșii – pentru a preveni anumite tipuri de cancer. Fructele și legumele roșii conțin licopen, un carotenoid cu proprietăți naturale antioxidante. Licopenul este cel care contribuie la sănătatea cardiovasculară, care protejează pielea de razele UV și care ne ține departe de anumite tipuri de cancer.

Verzi- pentru sănătatea cardiovasculară și a ochilor. Legumele și fructele verzi precum cruciferele sunt foarte bogate în glucosinolați, molecule cu proprietăți antioxidante, anti-bacteriene și anti-cancerigene. Sunt foarte bogate în fier și acid folic. Legumele în nuanțe de verde închis mai conțin și luteină și zeaxanthină adică pigmenți carotenoizi cu proprietăți antioxidante. Deci compuși foarte benefici pentru sănătatea ochilor și cea cardio-vasculară.

Violet sau albastre- pentru a proteja celulele contra îmbătrânirii. Nu e de mirare că fructele mici în nuanțe de violet sau albastru sunt denumite superalimente. Fructele și legumele veri conțin compuși fenolici de mare ajutor pentru a lupta contra îmbătrânirii celulare.

Portocaliu sau galbene- pentru a stimula sistemul imunitar. Legumele sau fructele în nuanțe de galben sunt cele care ne atrag atenția datorită culorii lor minunate. Sunt foarte bogate în carotenoizi, mai ales în beta-caroten. Conțin și flavonoizi foarte interesanți în prevenirea imunitară și cardiovasculară.

Albe sau gri pentru a te ține departe de celulele canceroase. Mai discrete, legumele și fructele în nuanțe de gri sau de alb conțin un compus prețios, alicină, ideal pentru a lupta contra celulelor canceroase. Usturoiul este cel mai bogat în alicină. Dar fructele și legumele albe sunt și foarte bogate în potasiu, un mineral care intervine în reglarea presiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *