Kilogramele emoționale sau când mâncatul nu ne mai face bine

Ce sunt kilogramele emotionale? Ai auzit pana acum despre aceasta sintagma? In momentul in care suntem prea stresati sau chiar prea fericiti principalul nostru confident este mancarea. Se intampla sa avem parte de emotii mai greu de gestionat si sa gasim in mancare o sursa de reconfort. Un lucru inofensiv la prima vedere insa cu toate acestea periculos pentru sanatate. Parada emotionala ne expune la un comportament alimentar anormal care se poate manifesta in doua moduri distincte. In prima faza se poate obseva o crestere anormala in greutate datorata unui apetit iesit din comun. In a doua faza, o slabire temporara poate fi observata.

Emotii si kilograme prost gestionate. Atunci cand emotiile noastre sunt instabile, consecinta directa este data de tulburari ale comportamentului alimentar care se caracterizeaza printr-o alimentatie emotionala. Se observa la persoanele afectate un dezechilibru inexplicabil in ceea ce priveste greutatea – fie se ingrasa, fie slabesc, nu sunt deloc constante. Si asta intr-un timp record. Se pare ca femeile sunt cele mai afectate de acest fenomen.

Anxietatea, emotiile negative si stresul poti fi elementele declansatoare ale luarii in greutate, fie pentru ca mancam fara incetare, fie pentru ca organismul acumuleaza in mod anormal calorii. Persoanele care ajung in aceasta stare incearca sa se refugieze din fata unei probleme, incearca sa uite de aceasta problema refugiindu-se in mancare. Insa a te refugia in mancare atunci cand ai o problema nu este tocmai cea mai buna solutie. A manca pentru a uita de griji nu este decat o consolare iluzorie cu dublu tais.

Raportul dintre greutate si emotii pune in relief selectarea unor emotii specifice consumate in vederea calmarii preferintelor culinare sau pentru a se consola pur si simplu. In functie de starea resimtita persoana aflata in cauza este atrasa de categorii de alimente diferite. In caz de stres, furie sau anxietate aceasta are tendinta sa se refugieze in chips-uri, mancare grasa, biscuiti sau alte alimente de rontait. Daca este vorba despre singuratate sau oboseala persoana respectiva se va refugia in dulciuri.

Cum scapam de kilogramele emotionale fara regim? Kilogramele emotionale reprezinta kilograme ocazionate de inversiuni psihologice sau unele blocaje in subconstient. Nu se pot elimina intotdeauna cu ajutorul unui simplu regim sau cu sport, chiar daca acestea din urma sunt utile. Prima etapa in scaparea de kilogramele emotionale este sa constientizezi faptul ca ai o problema. Exista o multime de terapii care te ajuta sa scapi de stres, lucrand asupra comportamentului. Se poate incerca psihoterapia, hipnoza sau o terapie cognitivo-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *