NFC vs. Bluetooth, care este diferența?

Intr-un secol al vitezei si intr-o lume din ce in ce mai mobila in ziua de azi, iubim confortul oferit de utilizarea tehnologiei wireless. Vrem ca datele noastre sa se transfere fara fir, extrem de rapid, de pe un dispozitiv pe altul, fara sa ne fie teama de siguranta datelor.

Avem nevoie de acces la metode sigure pentru a transmite datele de pe un dispozitiv pe altul. Cine ar vrea sa se ingrijoreze pentru ca cineva i-ar putea fura informatiile cardului in timp ce plateste pentru cafeaua de dimineata?

Din fericire exista doua diferite tehnologii wireless, care functioneaza in diferite moduri pentru a face transferul rapid si sigur. Acestea sunt NFC si Bluetooth.

Ambele fac conexiuni intre doua dispozitive pe intervaluri scurte. Ele furnizeaza o comunicare de incredere intre doua dispozitive, pentru a trimite date. Dar, in ciuda acestui lucru, sunt foarte diferite.

NFC. NFC este o prescurtare pentru Near Field Communication, ceea ce inseamna comunicare in camp apropiat. Este o tehnologie wireless, care permite dispozitivelor sa comunice intre ele prin atingere sau apropiere. Pentru a conecta aceste tipuri de dispozitive cu frecvente radio, tot ce trebuie sa faci este sa le apropii atat incat un dispozitiv sa poata citi dispozitivul celalalt.

Sunt doua tipuri diferite de dispozitive NFC, active si pasive. Dispozitivele pasive nu proceseaza date de la alte surse NFC si se pot conecta doar cu dispozitivele active. Dispozitivele pasive includ cardurile de acces, chipuri de indentitate pentru caini si carduri de cumparaturi. Dispozitivele active pot primi si trimite date. Acestea sunt cele pe care le casesti in carduri, smartphone-uri si smartwach-uri.

Bluetooth. Bluetooth-ul a fost prima transmisie de date wireless. Este o transmisie radio directa, dezvaluita incepand cu anul 1989. Pentru a folosi bluetooth trebuie sa imperechiezi cele doua dispozitive wireless, inainte sa poti transfera date. Este modul cel mai usor pentru a transfera date, dar acesta poate fi predispus usor la erori din cauza procesului de imperechiere.

Tehnologia wireless, acum cu versiunea 5.1, se poate gasi pe aproape toate dispozitivele electrice precum smartphone-uri, laptopuri, difuzoare, echipament de gaming si casti wireless. Un dispozitiv poate fi conectat cu maxim sapte dispozitive in acelasi timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *