Prevenirea bolilor cu ajutorul condimentelor în nutriție

Mulți oameni folosesc condimente pentru a îmbunătăți gustul alimentelor. Dar nu toata lumea stie ca, condimentele din dieta pot avea un numar de abilitati preventive specifice in ceea ce priveste anumite boli. Extractele, de exemplu, de turmeric și piper au arătat activitatea lor în legătură cu efectul asupra metabolismului. Sunt efectuate experimente în care sunt studiate proprietățile curcuminului și piperinei. Există dovezi ale efectului lor pozitiv în tratamentul complex al obezității, corectarea tulburărilor metabolice în diabet. Desigur, acestea nu înlocuiesc tratamentul de bază, dar pot ajuta ca suplimente suplimentare.

Turmericul și piperul în dieta

Condimentele, cum ar fi piperul (negru, alb, aromat) și turmericul sunt adesea folosite în bucătăria asiatică, ele fac parte din mâncarea tradițională. Curcuminul este un compus biologic activ izolat din turmeric. Interesul pentru această substanță a crescut în ultimii ani datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii. Nutriția îmbogățită cu această componentă, potrivit cercetătorilor, poate ajuta în prevenirea anumitor boli. Atunci când curcuminul este combinat cu o substanță din piper negru numit piperin, rezultatele se schimbă dramatic. Combinația celor doua substante mărește biodisponibilitatea de mai multe ori. Oamenii de știință au acordat atenție acestei combinații și explorează în mod activ proprietățile benefice.

Efectul asupra metabolismului

Recenzia din 2017 în Journal of Pharmacology din Marea Britanie arată că au fost efectuate peste 100 de studii clinice care au demonstrat siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea curcuminului în numeroase boli cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile cardiace, tulburări neurologice și autoimune. Oamenii de stiinta continua sa afle mai multe despre aceasta substanta, iar rezultatele efectului asupra metabolismului sunt promitatoare. Se știe că alimentele care contin curcumin, ajută la tratarea și prevenirea multor boli, astfel încât componentele sale individuale pot constitui baza pentru medicamente mai sigure decât cele sintetizate în mod artificial.

Potențialul pentru obezitate 

Un studiu recent efectuat pe animale în 2018 a demonstrat utilizarea curcuminului în stimularea pierderii de grăsimi la șoarecii obezi. Șoarecii au fost hrăniți cu alimente bogate în grăsimi timp de 6 luni și apoi fie nu au fost tratați, fie s-a combinat administrarea curcuminului cu piperina pentru a ajuta la reducerea greutății și la corectarea modificărilor metabolice cauzate de obezitate. Grupul de testare a pierdut mai multă grăsime decât grupul de control. S-a sugerat că aceste două substante sunt potrivite pentru prevenirea sindromului metabolic, pot ajuta la tratarea obezității. Sindromul metabolic este un complex de simptome: o creștere a tensiunii și a nivelului zahărului din sânge, o creștere a mărimii taliei, colesterolul și trigliceridele ridicate și tulburările metabolice.

Alte studii arată că funcția intestinului și sănătatea sunt îmbunătățite de curcumin. Obezitatea și sindromul metabolic sunt parțial asociate cu permeabilitatea intestinală și modificări ale florei intestinale. Acesta ajută la menținerea florei intestinale, regenerează mucoasa intestinală și reduce inflamația. Datorită restaurării mucoasei intestinale, extractul ajută la reducerea inflamației și previne apariția schimbărilor care afectează metabolismul.

Tratamentul și prevenirea diabetului zaharat

Se studiază, de asemenea, efectul curcuminului asupra metabolismului în prezența diabetului și posibilitatea utilizării sale în profilaxie și ca adjuvant în tratament. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au participat la un studiu de control dublu-orb, randomizat, în 2017. Pacienții au primit extract de curcumin, impreuna cu extract de piperină timp de 12 săptămâni ca supliment alimentar. Aceste persoane au avut niveluri mai stabile de adiponectina si leptina, hormoni de tesut adipos, a caror incalcare provoaca obezitatea si diabetul de tip 2. Pacienții au pierdut în greutate mai activ, nivelul lor de glucoză a revenit la normal.

Alte studii randomizate controlate au arătat că adăugarea de curcumin a redus nivelul lipidelor plasmatice dăunătoare, ceea ce reduce riscurile de evoluție a patologiilor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat și colesterolul crescut.

În prevenirea bolilor

Curcuminul și piperina funcționează bine cu alți antioxidanți, cum ar fi quercetinul, ele ajută la normalizarea metabolismului, la controlul greutății și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Studiile recente arată că prima substanta este capabilă să protejeze împotriva complicațiilor diabetice cum ar fi retinopatia.

La fel ca în cazul obezității, bolilor de inimă, diabetului, acești compuși ajută la normalizarea sistemului nervos. Un studiu publicat în aprilie 2018 arată că curcuminul are un puternic efect antiinflamator asupra celulelor creierului microglial. Oferă un efect antiinflamator imunomodulator, îndreptat împotriva mediatorilor inflamatori în celulele microgliale ale creierului. Poate că această proprietate va ajuta la tulburările neurologice care apar datorită activității excesive a celulelor microgliale, care reflectă inflamația creierului sau inflamația neuroimună. Bolile asociate cu inflamația microgliilor includ encefalomielita mialică, fibromialgia, boala Lyme, scleroza multiplă, boala Alzheimer, boala Parkinson. Se ia în considerare și posibilitatea de corectare a depresiei, a migrenei, a efectelor leziunilor cerebrale traumatice, a tremurului.

Capacitatea curcuminului de a furniza un suport antioxidant, antiinflamator, gliologic al celulelor din creier oferă o mare speranță. Numeroase studii arată că acesta ajută și protejează celulele de deteriorarea și stresul oxidativ și sprijină funcția sănătoasă  a creierului.

Leave a Reply