Retenție de apă – câteva sfaturi pentru a o reduce în această vară

Retentia de apa este una din cele mai mari neplaceri ale verii, o neplacere ce revine in fiecare an. Caldura, umiditate sau lungi trasee cu avionul… iata de ce anumite parti ale corpului tau au de suferit si se pot umfla. Si pe langa problema pur estetica, aceasta retentie de apa poate cauza si dureri insotite de senzatii de apasare sau de oboseala.

Cel mai adesea, retentia de apa se confunda cu cea a senzatiei de picioare grele. Si nu e de mirare. Sunt in stransa legatura. Atunci cand picioarele sunt umflate, cel mai adesea acest lucru se datoreaza retentiei de apa.

Exista multiple cauze pentru retentia hidrica- fluctuatii hormonale, o proasta circulatie, o insuficienta renala, cardiaca sau tiroidiana, o carenta proteica… este important sa cautam care este originea edemelor pentru a determina care este tratamentul adecvat pentru a reduce aceste neplaceri.

Retentia de apa corespunde lichidului care se va acumula in tesuturi, in timp ce in mod normal, ar trebui sa fie luat de catre sistemele circulatorii, sanguine si limfatice. Iar anumite zone ale corpului au tendinta de a fi o « gazda » privilegiata pentru edeme. Este cazul picioarelor mai ales.

Vara, acest fenomen se poate amplifica din cauza caldurii, dar si a anumitor trasee cu avionul, uneori prea lungi. Iata cateva sfaturi pentru a te tine departe de retentia de apa in aceasta vara:
– contra stazei venoase, trebuie sa eviti tot ce poate provoca dilatarea vaselor de sange, mai ales orice sursa de caldura- expunerea la soare, hainele si baile foarte calde.
– nu purta pantofi foarte stramti care pot afecta returul venos si evita pozitia stand jos cu picioarele incrucisate.
– in schimb, va trebui sa practici anumite sporturi care sa favorizeze returul venos, precum mersul pe jos sau ciclismul.
– de asemenea, trebuie sa ai mare grija si sa moderezi aporturile de sare. Sarea, prin efectul sau osmotic este principalul responsabil cu retentia de apa. Incearca sa inlocuiesti sara cu ierburile aromatice si consuma mai mult legume proaspete sau congelate decat cele in conserva sau saramura.
– cand termini dusul, poti trece un jet de apa rece peste picioare. Apa rece va relansa circulatia si va combate retentia.
– trebuie de asemenea sa ai mare grija la produsele care favorizeaza eliminarea renala. Anumite diuretice pot cauza pierderi in minerale si duc la o multime de probleme neplacute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *