Rolul mierei în alimentația umană sănătoasă

Nutriția unei persoane determină stilul său de viață, starea de sănătate, energia și chiar starea de spirit. Cum sa alegi in dieta mancarea pentru a-ti regla performantele, sanatatea, a scapa de simptomele diferitelor afectiuni si de a uita despre manifestarile lor pentru mult timp? Produsul natural cunoscut din timpuri străvechi, mierea, ne va ajuta în acest sens. Luați în considerare proprietățile sale, datorită cărora a fost inclusă de mult în lista celor mai utile alimente folosite în alimentația sănătoasă.

Beneficiile mierii și importanța acesteia pentru o dietă sănătoasă umană

O dietă sănătoasă nu poate fi imaginată fără un produs precum mierea. Proprietățile sale vindecătoare sunt determinate de conținutul ridicat de vitamine, macro și microelemente, precum și de fructoză și glucoză. Trebuie remarcat faptul că proprietățile produsului final depind în mod direct de situația ecologică a zonei în care albinele au colectat materialul pentru prelucrare.

Pentru introducerea mierii în mâncare există o serie de motive obiective, printre care:

 • efectul antibacterian, antiinflamator și antiviral al mierii, care este furnizat de substanțele speciale din compoziția sa;
 • conținutul ridicat de fructoză, permițând utilizarea acestui produs chiar și persoanelor care suferă de diabet;
 • imbunătățirea stării persoanelor cu anemie de deficit de fier, datorită conținutului ridicat de fier în miere (mierea de hrișcă este deosebit de bogată în acest element);
 • abilitatea de a avea un efect benefic asupra sistemului respirator, care accelerează procesul de vindecare a bolilor respiratorii virale;
 • imbunătățirea funcțiilor tractului gastro-intestinal;
 • consolidarea oaselor și a smalțului dinților (datorită conținutului ridicat de calciu);
 • utilizarea mierii ca afrodiziac, care are un efect pronunțat asupra sistemului reproductiv masculin (spermatogeneză);
 • utilizarea în cosmetologie ca un mijloc tradițional de îmbunătățire a stării pielii și părului;
 • consolidarea sistemului imunitar uman.

Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că mierea poate avea un impact negativ asupra corpului uman. Acest lucru se aplică în primul rând persoanelor cu alergii alimentare. Mierea poate provoca atacuri extrem de severe de intoleranță alimentară, până la edem pulmonar. Prin urmare, este necesar să se introducă în dietă cu prudență, crescând treptat cantitatea și monitorizând cu atenție reacțiile organismului.

Cum ajuta mierea din dietă să stimuleze imunitatea?

Timp de mai multe secole, mierea a fost folosită ca mijloc de control al răceliilor. Aproape toate civilizațiile dezvoltate din trecut au fost angajate în apicultură, ceea ce mărturisește beneficiile necondiționate ale acestui produs și respectarea normelor nutriției sănătoase.

Mierea este un produs unic care conține aproape toate elementele chimice care alcătuiesc sângele uman. Datorită acestor proprietăți, este un ajutor indispensabil, susținând imunitatea și restabilind puterea unui organism slăbit de boli.

Mierea este bogată în vitaminele A, B, C, E, K, precum și in acizi organici. Dar rolul principal în combaterea virușilor care suprimă sistemul imunitar uman este jucat de flavonoidele pe care le conține în cantități mari. Aceste substanțe ajută la depășirea rapidă a bolii.

Prin urmare, o dietă sănătoasă umană, mai ales în sezonul toamnă-primăvară, nu poate fi imaginată fără proprietățile vindecătoare ale mierii. Și vara este exact momentul anului când este necesar să se facă stocuri de acest produs. Alegerea corectă a mierii este o sarcină destul de importantă, deoarece are mai multe soiuri cu proprietăți diferite. Cele mai frecvente tipuri sunt:

 • Mierea de hrișcă. Este bogată în fier și proteine, are un gust caracteristic și cristalizează rapid;
 • Miere de tei. Pastreaza o stare lichida mai mult timp si este eficace in tratamentul bolilor respiratorii virale;
 • Mierea de flori. Se cristalizează rapid și are un efect pozitiv asupra inimii și a sistemului nervos și este de asemenea utilizată ca sedativ natural.

Când va indreptati atentia catre acest produs, trebuie să luați în considerare caracterul masiv al diferitelor tipuri de falsuri care au inundat rafturile magazinelor. Foarte des, sub masca mierii naturale, vă puteți întâlni cu ceva facut artificial. Este o combinație de miere, zahăr și alte ingrediente. Un astfel de produs nu numai că nu are proprietăți benefice, ci este, de asemenea, capabil să dăuneze sănătății umane. Prin urmare, ținând seama de o dietă sănătoasă, alegerea mierii trebuie abordată cu toată atenția.

Ce boli poate să prevină mierea?

Mierea naturală are o gamă largă de efecte direcționale asupra corpului uman. Proprietățile sale pronunțate antibacteriene, antiseptice, antioxidante și antifungice sunt cunoscute. Prin urmare, acest produs trebuie să fie prezent în dieta umană (dacă nu există contraindicații medicale). Impactul său asupra promovării sănătății și prevenirii multor boli este foarte mare. Cel mai adesea mierea este folosită ca agent capabil să:

 • Vindece rănile. Dacă există răni superficiale sau tăieturi, puteți folosi proprietățile antimicrobiene ale mierii. Fiind un antiseptic natural, aceasta contribuie la vindecarea rapidă a pielii afectate și la reducerea manifestărilor dureroase.
 • Trateze arsurile. Arsurile pe care orice gospodină le poate suferi în bucătărie în timpul gătitului pot fi tratate cu ajutorul mierii. Poate calma senzația de arsură și poate preveni infecția. Pentru a o folosi, este necesar să spălați imediat locul ars sub apă rece, apoi aplicați o cantitate mică de miere în zona afectată până când disconfortul este eliminat.
 • Calmeze tusea și durerile în gât. Mierea este un bine cunoscut antitusiv care ajută la îndepărtarea mucusului și la calmarea gâtului. Pentru o ușurare instantanee, este suficient să consumați o linguriță de miere. Chiar și pediatria modernă recomandă ca, în cazul unei boli a tractului respirator superior la copiii cu vârsta de peste un an (în absența alergiilor alimentare), o cantitate mică de miere să fie inclusă în regimul alimentar. Poate fi folosită atât în formă pură, cât și adăugată laptelui cald sau ceaiurilor din plante (după consultarea unui medic).
 • Elimină insomnia. Utilizarea unei cantități mici de miere înainte de culcare vă permite să mențineți aportul necesar de glicogen în ficat în timpul somnului. Astfel, creierul nu va primi semnale de foame, care poate duce la tulburări de somn. Includerea sa în dietă contribuie, de asemenea, la sinteza melatoninei hormonale, necesară pentru somnul de restaurare.

Leave a Reply