Să nu-ți fie frică să riști

Un proverb destul de vechi spune că dacă nu riști, nici n-ai cum să câștigi. De fapt cred că poți câștiga dar nu la fel de mult ca atunci când riști. Și, la fel, poți să și pierzi mai mult dacă nu ești atent la ce, cum și în ce fel riști. :))

Există diverse tipuri de oameni atunci când vorbim de treaba asta. De exemplu, mie dintotdeauna mi-a plăcut să risc gândindu-mă că pot câștiga enorm sau pot să pierd la fel de mult. Idee e că eram mereu suficient de optimist cât să nu-mi fie frică de un eșec, nici măcar nu mă gândeam la o posibilă eșuare. Au fost bineînțeles și dăți în care am pierdut destul de mult dar conștient fiind că mi-am făcut asta cu propria mea voință totul a fost ok și a continuat ca și până atunci.

Mai există însă și oameni care vor să meargă la sigur mereu. Din păcate pentru ei, studiile ne arată că în mare parte din cazuri ei sunt mai săraci și mai neîncrezători în propriile puteri decât cei ce aleg să riște. Și dacă o luăm logic tot așa e. Doi oameni au câte două variante:

1. câștigi lunar sigur 1000 lei, 2. 50% șanse să primești din start 100.000 lei, dacă pierzi nu iei nimic. Cel care merge la sigur va avea multă vreme de așteptat până face suma pe care cel de-al doilea s-ar putea să o fi câștigat riscând. Ținem cont însă că există și posibilitatea ca persoana care a riscat să piardă și să nu primească nimic iar cel care a mers la sigur să facă, cu timpul, suma pe care ar fi putut să o primească ce-l de-al doilea.

Ăsta a fost doar un banal exemplu pe care sper că l-ați înțeles. Sfatul meu ar fi să vă ghidați după proverbul care spune că dacă nu riști, nu câștigi, dar să aveți totuși grijă ce și cum riscați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.